Sabtu, 10 Mac 2012

Apa Itu Nikah Gantung?


Menariktnya tajuk kat atas ni. Mesti ramai yang nak baca ^_^ Tergerak pula hati untuk postkan pasal nikah gantung ni. Maklumlah sekarang ni musim cuti sekolah. Ramai la yang sibuk buat kenduri kendara.  Target artikel ini adalah untuk semua akan tetapi dikhususkan kepada para sahabat yang masih lagi belajar tapi sudah berasa ingin untuk mendirikan rumah tangga.

Apa Itu Nikah Gantung? Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.

Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.

Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga mas kahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditangguhkan dulu.

Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:

Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.

Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.

Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumah tangga.

Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.

Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ia tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.

sekadar hiasan
Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.

Dari sini anda dapat lihat bahawa kesucian institusi kekeluargaan itu dapat terus dipelihara. Si gadis yang hamil dalam tempoh nikah gantung tidak perlu berasa panik dan gerun oleh kerana anak yang dikandung adalah sah. Dengan ini kes-kes dan isu pembuangan bayi tidak akan berlaku.

Di sinilah anda boleh lihat bahawa ajaran Islam itu amatlah mudah dan mampu meringankan umatnya dalam menjalani kehidupan seharian.

Semoga dengan perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua.

Credit to:  Gempak.Org

P/s :Tahniah kepada semua sahabat Usratulimtiaz yang telah dan akan melangsungkan perkahwinan. Moga diberkati hendaknya.


Untuk maklumat lanjut tentang nikah gantung ni, boleh lawat laman ni, baca kat sini..


afa al-fasi

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...