Isnin, 23 April 2012

Kuskus Couscous الكُسْكُس


Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar semua sahabatku? Harap-harap semua sihat dan ceria selalu. InsyaAllah untuk entry pada kali ini kita akan turun ke dapur pula. Kita akan berkongsi satu resepi yang sangat-sangat popular di Maghribi. Namanya : Kuskus Couscous  الكُسْكُس

Kuskus merupakan salah satu makanan tradisional yang sangat popular di Maghribi hingga ke hari ini. Orang Maghribi pada masa dahulu menjadikan Kuskus sebagai menu makan malam mereka. Akan tetapi, Kuskus pada hari ini sangat popular dihidangkan pada hari Jumaat sebagai  menu tetap makan tengah hari hampir setiap keluarga.

Pada masa dahulu, beras kuskus dibuat secara manual. Beras kuskus diperoleh dari gandum dengan cara yang unik melalui beberapa proses. Akan tetapi, bagi mereka yang suka mencuba sesuatu masakan yang baru tidak perlu bersusah payah memproses beras ini kerana ia mudah didapati pada hari ini. (tapi tak pasti di Malaysia mudah didapati atau tidak)

beras kuskus
Kuskus dimasak dengan cara yang sangat unik dan menggunakan peralatan memasak yang khusus. Bagi para sahabat yang ingin mencuba menu ini, di bawah diselitkan bahan-bahan dan cara menyediakannya.

Cadangan hidangan : 3-4 orang.

Bahan-bahan :

  500g beras kuskus

  500g daging atau ayam (ikut cita rasa masing-masing)

  500g  lobak merah

  500g  lobak putih

  200g labu

  500g kubis

salah satu jenis sayur yang digunakan : zukini
  2 zukini (sejenis labu kecil seakan-akan mentimun)

  1 cawan kacang kuda yang telah direndam

  2 biji tomato yang telah dikupas kulit

  1 labu bawang

  1 sudu kecil mentega

  1 sudu kecil lada hitam

  1 sudu kecil za’faron (pewarna)

bekas pengukus
  1 sudu kecil halia

Cara Penyediaan:

Bahagian Pertama (daging/ayam dan sayur-sayuran)

1.    Masukkan daging/ayam, bawang, minyak dan rempah-rempah ke dalam periuk dan masak sebentar sehingga warna bawang berubah menjadi kuning.

2. Masukkan sayur-sayur yang telah dibasuh dan air yang mencukupi agar dapat    menenggelamkan sayur-sayur tersebut. ( Zucini dan labu dimasukkan kemudian untuk mengelakkan terlalu masak kerana ia mengambil masa yang sekejap untuk masak).

Bahagian kedua (Cara memasak beras kuskus)

gosok macam ni ye
1. Masukkan beras  kuskus ke dalam bekas dan taburkan 1/4 liter air garam dan asingkan beras kuskus  tersebut dengan menggosok secara perlahan menggunakan tapak tangan anda. Selepas itu, tambahkan dua sudu kecil minyak.

 2.      Masukkan beras kuskus ke dalam pengukus dan letakkan pengukus tersebut di atas periuk yang sedang mendidih airnya. Air yang mendidih akan mengeluarkan wap. Biarkan wap tersebut keluar melalui bahagian atas pengukus tersebut.


3.      3. Setelah wap tersebut keluar, angkat beras kuskus tersebut dan letakkannya di dalam bekas yang besar. Gosok beras kuskus tersebut buat kali kedua dengan menggunakan tapak tangan anda secara perlahan.

4.      4.  Percikan 2 atau 3 senduk air sejuk ke atas beras kuskus dengan perlahan, asingkan beras kuskus  tersebut dan biarkan selama lebih kurang 15 minit. Selepas itu, biarkan beras kuskus di atas pengukus sekali lagi selama setengah jam.

5.      5. Ulang langkah yang ke empat, tapi gunakan minyak zaitun dan satu sudu kecil mentega dan biarkan kuskus di atas pengukus sehingga wap kembali keluar melalui pengukus tersebut.

6.      Siap dihidang.
Ini la hasilnya. Siap untuk dimakan

Hidangkan kuskus di dalam mangkuk yang besar, bentukkan lubang di tengah kuskus tersebut untuk  diletakkan daging/ayam di dalamnya. Kemudian, hias sayur-sayuran yang dimasak awal tadi di atas kuskus.

Selamat mencuba.(^_^)

1 ulasan:

  1. salam. isk susah gak ye nak masak kuskus ni. punya le excited beli tapi baru tahu susahnya masak...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...